Lasersvetsning

Viktiga och smarta fogar

Viktiga och smarta fogar

Varje dag använder vi mängder med saker som är sammanfogade på olika sätt. Det kan vara sömmarna i kläderna eller limmet i väggar eller möbler. Ofta är de osynliga för ögat men helt avgörande för att vår vardag ska fungera. I stort sett allt som innehåller teknik är sammansvetsat på ett eller annat vis, där fungerar inte sytråd eller lim. Exempelvis glödlampor, dörrar eller tv-apparater.

Lasersvetsning har använts sedan 1970-talet och utvecklingen går fort framåt. Det gäller bland annat inom livsmedelsindustri, läkemedelssektorn och fordonsbranschen. En stor poäng är att fogarna bli allt mindre och samtidigt allt starkare. 

 

Osynlig teknik

Det går snabbt när man använder en laserstråle för sammanfogning och ytorna blir inte lika upphettade som med traditionella metoder. Dessutom kan man med lasersvetsning sätta samman material som tidigare varit svåra att förena. Det kan vara koppar och aluminium till exempel.

De som arbetar med detta har en gedigen teknisk utbildning eller erfarenhet. Det är ett antal faktorer som spelar in för resultatet som kräver både teori och praktik. Hastigheten för svetsstrålen ska vara rätt, yta och tjocklek på materialen som ska sammanfogas måste beräknas. Laserstrålen kan variera i storlek och vinkel och det har stor betydelse för både hållbarhet och styrka i den nya fogen. 

 

Vad händer nu?

Det pågår forskning om framtiden för svetsindustrin i flera länder. Både i väst och i Kina. Krav på automatisering, effektivisering och hållbarhet är några drivande faktorer. Det går nästan inte att utesluta någon bransch från att påverkas av den här utvecklingen av både materialen som ska fogas samman och tekniken som ska utföra det. En sektor som lyfts fram är e-mobility som innefattar elbilar och andra eldrivna fordon.

Det är framställning av batterier och svetsning av delar i motorn som behöver den här svetsmetoden för bästa resultat. Tysk bilindustri har tagit fram en standard.