second hand

Älska shopping och vara miljövän

Älska shopping och vara miljövän

Man kan älska shopping och samtidigt ta ansvar för miljön. Är det inte fantastiskt! Det är lite som att äta kakan och ha den kvar. Faktum är att det är fullt möjligt om man väljer att shoppa second hand. Titta in på judits second hand till exempel, noga utvalda vintage- och second hand-kläder. Handlar man second hand bidrar man till att ge varje plagg ett längre liv, det blir använt så mycket som det faktiskt tål. De allra flesta kläder blir aldrig utslitna utan används inte av andra skäl. Det vanligaste är att man tröttnat på dem. Men det fina är att det någon tröttnat på, blir något nytt för en annan. 

Ny blåsa till festen

Hur mycket man än tänker på miljön så är känslan att skaffa något nytt till festen stark. Det är roligare än att gräva fram en klänning man haft många gånger. Men det är just det som hela second hand-branschen bygger på. De där klänningarna som man använt lite för många gånger lämnar man in till försäljning. De säljs mot kommission i second hand-butiken, vilket betyder att man får en del av försäljningspriset och butiken tar en del. Den “gamla” klänningen är ny för någon annan. Egentligen ett självklart och smart upplägg, men först på senare tid en allt större rörelse.

Nya second hand-plagg

Plagg behöver inte alltid vara begagnade för att säljas som second hand. Ibland är det helt nya plagg, med butiksetiketten kvar. Det kan vara privata “felköp” som bara hängt i garderoben och aldrig blivit använda. Det kan också vara rester av kollektioner, eller provkollektioner som inte hunnit bli sålda. Till exempel har Filippa K lämnat in oanvända plagg från tidigare kollektioner som säljs till second hand-pris. Fullt användbara och bra plagg som bara inte är aktuella för säsongen. Det är miljötänk för alla shoppingentusiaster.