prostata

Det finns hjälp att få med prostatabesvär

Det finns hjälp att få med prostatabesvär

Att män med stigande ålder får problem med sin prostata på olika sätt är ingenting som är särskilt ovanligt. Det är snarare väldigt vanligt med någon slags prostatabesvär när en man blir äldre. Det kan handla om att han måste springa på toaletten stup i kvarten både dag- och  nattetid.

Det är störande och kan inkräkta både på sömnen och i det dagliga livet. Men det finns hjälp att få när man får prostatabesvär. Vad kan man göra åt det? Det finns lite olika vägar att gå. Men det börjar alltid med att gå till en doktor för att se vad hen säger. 

Förstorad prostata

Om det upptäcks att man har en förstorad prostata så finns det som sagt en del olika typer av behandlingar mot detta. Prostatan är för det första en körtel som sitter runt urinröret på män. Den körteln hjälper spermierna att ta sig fram. Men prostatan kan som sagt växa och därmed börja trycka på urinröret och skapa olika besvär, som urinträngning till exempel.

Man börjar oftast med en tablettbehandling för dessa typer av besvär. Om dessa tabletter sedan av någon anledning inte skulle fungera så får man prata med sin läkare och se om man ska prova andra tabletter eller överväga en annan lösning på problemen. 

Behandling

Det finns lite olika slags behandling mot förstorad prostata. Fungerar ingenting annat så kan man använda sig av alternativa metoder. Coretherm till exempel är en icke kirurgisk behandling där man slipper både sövning och övernattning på sjukhus. Denna behandling går till som så att man värmer upp prostatavävnaden tills den når en sådan temperatur att den till slut dör.

Kroppen kan sedan själv bryta ned den döda vävnaden. Det tar ungefär en timme per besök, men själva behandlingen i sig tar inte mer än cirka fem till tio minuter.