förskola

Ett genomtänkt val ger en bra förskolevardag i framtiden

Ett genomtänkt val ger en bra förskolevardag i framtiden

När man ska välja förskola i Stockholm kan det kännas som att ge sig in i en djungel av nya ord och alternativ. Ska man välja en som är Reggio Emilia-inspirerad eller en Montessori- eller Waldorfförskola? Eller ska man kanske hålla sig till det kommunala alternativet? Hur vet man vad som är en bra pedagogisk miljö egentligen och hur många utbildade förskollärare finns det på förskolan? Ska man välja den förskola som ligger närmast där man bor eller ska man välja den som ligger närmast ens arbetsplats? Eller ska man kanske försöka hitta en som ligger nära ett grönområde så att ens barn oftare får komma ut i naturen?

Unika barn, unika förskolor

Ingen förskola är den andra lik. Som förälder kan man därför börja med att tänka igenom vad som känns viktigt för en. Kanske vill man att barnen ska få vara ute så mycket som möjligt på dagarna för att hålla sig friska. Eller så vill man gärna att barnet ska ha möjlighet att utveckla sin kreativitet och få uttrycka sig med både kritor, vattenfärger, lera och teater. Kanske vill man ha en förskola där leksakerna är av miljövänliga och hållbara material istället för gamla barbiedockor och plastbilar. Kanske är det extra viktigt att barnen erbjuds nyttig, ekologisk och vegetarisk mat.

Kunskap kan göra valet lättare

Man bör ta sig tid att verkligen tänka igenom sina värderingar och vilka förväntningar man har på barnets förskola. Då ökar chanserna för att man ska hitta till exempel just den Förskola i Södermalm som är rätt. Många förskolor erbjuder blivande föräldrar en möjlighet att besöka verksamheten. Är man osäker på vad man ska välja kan ett besök hjälpa en att få en tydligare bild av en förskolas miljö och av personalen som arbetar där. Ju mer man vet, desto lättare blir valet.