Flugbindning

Flugbindning är ett fint hantverk i Göteborg

Flugbindning är ett fint hantverk i Göteborg

Att fiska handlar numera inte bara om att skaffa mat för dagen, det har också blivit ett spännande och meningsfullt sätt att komma ut i naturen. En sportfiskare lär sig vilka vatten som det är störst chans att hitta fisk i, vilka tider på dagen som är bäst och hur fisken skiljer sig åt vid olika årstider.

Den sortens sportfiske som kallas flugfiske gör att man ofta kommer långt ut i naturen, till floder och åar där man kanske blir tvungen att ta på sig vadarstövlarna för att komma i rätt läge. Sportfiske kan också vara att sitta stilla en hel dag i en eka med kaffe och matsäck och lyssna på fåglar och vattenljud medan man väntar. Man väljer själv.

Lite fångst vill man ju gärna få med sig hem, och då ligger det en hel del skicklighet i att ha valt rätt bete. Den vana flugfiskaren binder därför sina egna drag. Den som vill ägna sig åt Flugbindning i Göteborg köper material med läckra färger och former. Sedan är det ett pilligt arbete att binda ihop det till ett drag. Allt för att locka till sig en hungrig fisk.

 

 

Man lär sig vilket drag man ska använda för att fånga en speciell fisk

Erfarenhet är väl den bästa läraren, men man kan få många tips på nätet och i butiker som säljer material till flugbindning. En del anser att allt bete ska vara organiskt, andra vill ha klara färger och använder sig av plast, skum eller fjädrar för att skapa lockande drag.

Hantverket med att binda flugan är pilligt och kräver fingerfärdighet. Man kan bli hjälpt av god utrustning som förstoringsglas och små städ. I städen skruvas materialet fast medan man binder, men en van flugfiskare kan också hålla det med ena handen och binda med den andra.