avloppsstopp

När det blir avloppsstopp i Brålanda finns det hjälp

När det blir avloppsstopp i Brålanda finns det hjälp

Man tänker inte så mycket på avloppet så länge det fungerar. Vattnet rinner ut i golvbrunnar, toaletter och vaskar och försvinner. Så snart det försvunnit är det glömt. När det inte längre virvlar ut, utan istället samlas på golvet, fyller vasken eller samlas i toalettstolen börjar man inse hur viktigt det är med ett fungerande avlopp. Om det blir ett riktigt stopp finns det bara en sak att göra och det är att ringa en fackman, exempelvis https://hentrab.se/, som kan komma med en utrustad bil och spola rent med hetvatten och tryckluft.

Avlopp tål mycket men inte allt

Ett avlopp fungerar om det blir väl omhändertaget. Det kan bli igenproppat om man spolar ner för mycket fett eller andra saker, till exempel våtservetter, som kan samlas och bilda proppar längs rörväggarna. Till slut växer avlagringarna så mycket att vattnet inte kan rinna igenom.

I London hittade man i det underjordiska avloppssystemet världens största slampropp. Den vägde 130 ton och var 250 meter lång. Där hjälpte det inte att spola rent, utan man fick gå in och hacka sönder den med spade. Delar av den gigantiska fettproppen finns nu på museum för att göra människor medvetna om att det inte går att spola ut för mycket fett i avloppet.

Häll inte ut allt fett

Det går att förebygga stopp i avloppet genom att inte hälla ut fett från stekpannor, fritöser och annat matlagning. Fettet svalnar när det kommer ut i rören och då kan det klistra fast sig längs rörväggarna. Kommer det då en våtservett farande i vattnet lite senare fångas den upp av fettet och så har proppen börjat bildas. Ett stopp i avloppet kan bli väldigt dyrt om det hinner orsaka vattenskador på byggnader eller inredning. Att ringa efter någon som kan spola avloppet direkt är en bättre idé.