konsult

Uthyrning inom specialyrken

Uthyrning inom specialyrken

En konsult är en expert som man tillfälligt anlitar för att utföra ett uppdrag inom dess specialitet. Idag används ordet konsult för att beskriva personalen inom bemanning oberoende av ifall det är en expertis som de tillför kunden eller ej, men hos vissa företag så är det verkligen specialister som man erbjuder till uthyrning.

Läkare, lärare, ingenjörer, journalister och listan kan göras hur lång som helst över personal med lång utbildning som av någon anledning söker sig till en arbetsgivare för att bli tillfälligt eller långsiktigt tillsatt på ett uppdrag.  

 

Ute på uppdrag

Det finns olika anledningar till att man söker sig till en anställning hos ett företag som arbetar med att hyra ut en konsult. Eftersom uppdragen kan vara under udda tider eller i en begränsad tid, så kan man kombinera sitt arbete med föräldraledighet, studier eller ett annat fast uppdrag.

Men det finns också de som egentligen slutat sitt arbete för att följa sin dröm eller som flyttat utomlands, men som under perioder finansierar sitt övriga liv genom att ta tillfälliga tjänster som konsult. Som arbetsgivare och kund kan det vara precis det som fyller behovet och på det sättet är det ett upplägg där alla vinner.  

 

De nödvändiga funktionerna

Lönen som betalas ut till en konsult är helt beroende på hur mycket kunden är villig att betala. Därför kan en konsult inom ett bristyrke som exempelvis vården, tjäna mer genom att arbeta som konsult än om man har en fast anställning. Men däremot kan man som konsult tjäna mindre än de fast anställda om man arbetar inom ett område där det är lätt att få personal, som inom exempelvis lager.

För en konsult inom ett bristyrke som dessutom kan arbeta på annan ort kan det bli ett arbetssätt som ger mycket fritid och samtidigt fyller samhällsviktiga funktioner på orter med brist på vissa specialiteter.