psykolog

Acceptans är lycka

Acceptans är lycka

Många av oss strävar efter att bli lyckliga i livet. Helt naturligt förstås eftersom vi alla vill må bra och känna oss glada. Men, är verkligen lycka ett permanent tillstånd?
Är det ens ett tillstånd?
Kanske är det mer en handling, eller resultatet av ens handlingar.

Man gör nog sig själv en otjänst om man strävar efter att hamna i något sorts stadigt tillstånd av glädje. Livet kommer alltid att skicka iväg oväntade händelser mot oss (Covid-19, ”coronaviruset”, jag tittar på dig) som kommer att skaka om oss. Kanske finns det människor som har uppnått ett tillstånd av permanent lycka, men de håller sig nog gömda.
Däremot så kan man genom att kämpa sig igenom sina motgångar bli belönad med lycka. Det blir som en vitamininjektion när man har tagit sig fram till ett mål i livet.

Dessutom kan man känna en sorts lycka bara genom att acceptera vad livet än erbjuder oss.
Detta gäller även sådant som vi helst vill undvika, eller situationer som är direkt destruktiva. Genom att inte gömma oss för det som sker, utan acceptera att de faktiskt händer så ger vi oss själva kraften att förändra och förbättra vår situation – vilken den än må vara.
I denna handling kan vi inse att saker faktiskt är precis som de ska vara – en utmaning är till för oss att övervinna – och i denna insikt kommer en känsla av lycka.

Naturligtvis är detta lättare sagt än gjort. Att bryta negativa mönster kräver en enorm viljestyrka och kanske även hjälp från en psykolog i Malmö. Psykolog Gardar Viborg har lång erfarenhet av att hjälpa människor som är i behov av vägledning i livet och naturligtvis sker behandlingen under sekretess.

Att behöva vägledning i livets svåra stunder är inte heller något att skämmas för. Vi behöver alla hjälp här i livet och ibland så är det vi som hjälper andra i vår närhet.