spa

En väg ut ur den nordiska boxen

En väg ut ur den nordiska boxen

Det är något speciellt med att bo i en del av världen där klimatet är kargt och kallt under halva delen av året. Någonstans har det fostrat oss till att bli ett folk som ser till att få saker gjorda utan att käbbla så mycket. Bor man i ett område där det kan bli riktigt, riktigt kyligt har man inte tid med mañana helt enkelt.
Annat är det förstås i områden runt Medelhavet. Här har man råd att ta det lite chill. Faktum är att man behöver det, speciellt under somrarna när temperaturerna ligger över 30 grader mitt på dagen.
Man skulle kunna tro att detta skulle ha samma disciplinära inverkan på befolkningen i de aktuella länderna – men icke. No offence till Spanien och Italien, de fostrar helt enkelt bara andra sorts människor.

Men är man väl uppväxt i de norra delarna av Europa så kan man slita sig i håret över övriga nationers ineffektivitet. Baksidan till detta är förstås att vi här i norr ses som stela och inrutade. Samhället rullar på bra, men särskilt spontana är vi kanske inte.

Därför är det så bra för oss att också se till att vi tar hand om oss själva och tar ut svängarna lite ibland. Det är helt okej att återbesöka ett trevligt konferenshotell i Dalarna, som Åkerblads, privat efter att man nyligen varit där med jobbet.
Fast denna gång kan man bruka samma hotels avdelning för spa och avslappning.
Det gör det nordiska sinnet gott att bli lite bortklemat då och då, ibland helt spontant.

Om inte annat så behöver vi mjuka upp våra kroppar inför den kalla vintern när vi går och hukar oss i snö och regn. Det gäller att vara flexibel i musklerna så att vi har ork att boxa in oss lite under vintern innan vi släpper loss igen.