Hudiksvall

Glada, och roliga, Hudiksvall

Glada, och roliga, Hudiksvall

Hudiksvall är en vacker stad längs kusten mot Bottenhavet. En pärla tiotalet mil söder om Sundsvall och norr om Gävle. Många tänker kanske på “glada Hudik” när de hör stadsnamnet, men man kan ju undra vad namnet egentligen kommer ifrån? För att ta reda på det får man gå tillbaka till när staden grundades, vilket var på 1500-talet. Den bildades genom att de två byarna Hudik och Vallen slogs ihop, vilka låg mellan mynningen av en fjärd vid namn Lillfjärden. Lillfjärden är den fjärd som alltså ligger mitt i det nuvarande Hudiksvall. Så namnet kommer alltså från två byar från början. Men “glada Hudik” då?

 

När staden helt plötsligt flyttade

I början av 1600-talet sägs det att staden flyttade. Hur det egentligen går till när en stad flyttar förtäljer inte historien. Det vanliga är ju att man hör om människor som flyttar från städer och inte tvärtom, men man får anta att här tröttnade helt enkelt Hudiksvall på sina invånare, tog sitt pick och pack och drog. En sådan historia är ju ganska märkvärdig och får en lätt att förundras och dra lite på smilbanden. Något måste ju staden göra för att leva upp till epitetet “glada Hudik”.

 

 

“Jag tror på…”

Precis som på de flesta platser i vårt avlånga land finns här många olika trosuppfattningar (eller inte alls, om man är ateist). Det finns flera församlingar i Hudiksvall också. En av dessa är Höglidenkyrkan, som tillhör pingstkyrkan. Det finns även de som tillhör Svenska kyrkan, katolska kyrkan, missionskyrkan och baptistkyrkan. Sedan finns det såklart de som tillhör helt andra samfund. Vissa tror kanske på Robert Lind, åtminstone Hasse och Tage-fans. Fast det var i och för sig i Kramfors det. Men man blir glad av att tänka på det i vilket fall. Alltså både på Robert Lind och Hudiksvall såklart.