jiggar

Med rätt jiggar fångas storfisken

Med rätt jiggar fångas storfisken

Att fiska kan vara en ljuvlig avkoppling. Man kan sitta som Roy och Roger och titta på ett stilla flöte som långsamt guppar upp och ner i vattnet. Det blir både meditativt och vackert på en gång, livet är gôtt! Har man tur så är det någon liten fisk som vill nappa på kroken man slängt i. Annars kan man bara sitta där och njuta av små kluckande vågor som sakta slår mot strandremsan.

 

Nyfångad abborre till middag är vardagslyx

Plötsligt kurrar magen till och man känner att det vore bättre med något större än de små tusenbröderna som nappar. En nystekt stor abborre till middag vore inte fel! Undan med metspöt, fram med kastspöt och draglådan. I draglådan ligger mängder med olika drag. Skeddrag, spinnare, wobbler och alla andra möjliga drag som finns i samlingen.

För att få fram de riktigt stora fiskarna krävs det bra grejer och bra fisketeknik. Något som abborren kan nappa bra på är jiggar. Med rätt fisketeknik och nappvänlig fisk kan man dra upp ett par rejäla matabborrar på kort tid. En jigg är ofta en typ av plastbete där man sätter fast ett jigghuvud som tyngd för draget. Själva jigghuvudet har en krok som sitter på ryggen av draget.

 

 

Rassel och doft lockar fisken

Jiggar kan vara utrustade med en så kallad rasselkammare för att öka intresset hos större fiskar. Utöver det förekommer det också jiggar som är impregnerade i doft för att locka till sig fisken. När man jiggfiskar ska man försöka efterlikna ett levande bete så långt som möjligt.

Det innebär att man bland annat låter draget gå ner till botten innan man drar upp det igen och repeterar. En bonus när man jiggfiskar efter abborre är att man också kan få till exempel en stor fin gädda på draget! Skitfiske på er!