Licenssvetsning

Svetsaryrket lockar fler gymnasiestudenter

Svetsaryrket lockar fler gymnasiestudenter

När det är dags att välja inriktning på gymnasiet så är det långt ifrån alla ungdomar som väljer att ens överväga en framtida karriär som svetsare, och dessa utbildningar fylls sällan upp helt på alla orter. Dock så tycks det vara på uppsving, och kanske beror det på att ungdomar i landet har blivit mer medvetna om var jobben finns sedan när de kommer ut i vuxenlivet?

 

 

Yrket välkomnar nya generationer

En anledning till varför arbetsmarknaden ser bra ut för framtida svetsare är just för att det under flera år inte var särskilt populärt bland de yngre, då detta betyder att många av dagens professionella svetsare snart kommer att gå i pension. Vad innebär detta? Jo, att det kommer finnas massor av lediga jobb för jobbhungriga ungdomar som nyligen har kommit ut på arbetsmarknaden.

 

Svetsare är något som alltid behövs, och yrket erbjuder även stor flexibilitet vad gäller var man vill jobba någonstans. Det finns till exempel gott om stålkonstruktioner i Jönköping där svetsning behövs! Det går även alldeles utmärkt att jobba i Stockholm, i Göteborg, i mindre byar och på landet, då nya byggen sker i princip över hela landet, nästan varje dag.

 

 

Fortfarande fler män än kvinnor som svetsar

Kvinnor är fortfarande underrepresenterade inom svetsaryrket, och detta gäller även på gymnasieskolorna. I ett klassrum med denna yrkesinriktning så är det betydligt vanligare att se fler pojkar än flickor. Kanske behövs det mer information i högskolorna i landet, för att hjälpa ungdomar att få upp ögonen för ett spännande yrke som kan komma att leda till stora jobbmöjligheter oavsett var i landet man vill bosätta sig som vuxen. 


Det är ett yrke som kräver noggrannhet och koncentration, och som kan komma att bli betydligt mer underhållande än vad många tror och föreställer sig, och den ökande populariteten bland unga ses som ett gott tecken.